به گزارش روابط عمومی اداره کل امور عشایر استان کرمان، محمدمهدی فداکار ظهر ۲۵ مرداد در جلسه شورای عشایری استان و با حضور رئیس سازمان امور عشایر کشور گفت: کمک‌ها و خدمات جامعه عشایری بسیار بیشتر از سهم جمعیتی آنها بوده و غیرقابل انکار است.
وی افزود: با وجود محدودیت‌های قانونی، استان در تسهیلات و خدمات به عشایر کمک کرده است، اما برای خدمات بیشتر باید سازمان در سطح ملی تفاهم کند تا دست مسئولان برای خدمت‌رسانی باز شود.
فداکار، مهم‌ترین مسأله در حوزه عشایری را آموزش و پرورش این جامعه دانست و گفت: اگر برای دانش‌آموزان عشایر سهمیه‌ای در دانشگاه فرهنگیان در نظر گرفته نشود، آموزش آن‌ها تأمین نخواهد شد.
وی با اشاره به دلسوزی معلمان عشایری، خواستار استفاده از این ظرفیت‌های خاص جامعه عشایری شد و گفت: این معلمان با صرف وقت و انرژی بیشتر، می‌توانند دلسوزی بیشتری را در فرآیند آموزش به نمایش بگذارند.
فداکار در ادامه توضیح داد: تسهیلات و کمک حداکثری، چه به‌صورت مستقیم و چه از طریق نهادهای حمایتی، به‌طور قابل توجهی ارائه شده است و حقوق عرفی جامعه عشایری به‌طور جدی توسط منابع طبیعی پیگیری می‌شود.
استاندار کرمان تصریح کرد: در برخی نقاط خاص، مشکلاتی در حوزه‌های برق، آموزش و پرورش و برخی زیرساخت‌ها وجود دارد که باید با ارسال نامه‌های جداگانه، این مسائل بررسی و تعیین و تکلیف شوند.
استاندار کرمان گفت: در جنوب کشور با مشکل کشتارگاه مواجه هستیم که این مسأله به‌عنوان یک چالش منطقه‌ای شناخته می‌شود. در زمینه توزیع، شرکت‌های خوبی فعال هستند و شرکت‌های تعاونی نیز در این حوزه کمک‌کننده‌اند. اما در زمینه تولید و انتقال گوشت به بازار، شرکت‌ها نیاز به تقویت دارند.
امیر حسن زاده معاون اقتصادی استاندار کرمان هم در این جلسه با تأکید بر اهمیت شناخت عشایر گفت: مهم‌ترین مسأله، شناسایی فرهنگ و محصولات عشایری است. تمام برنامه‌ها در سطح ملی باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که با در نظر گرفتن مزیت چهار فصل بودن استان، جشنواره‌های عشایری به‌طور مرتب برگزار شوند. این جشنواره‌ها می‌توانند به آشنایی مردم با فرهنگ عشایری کمک کنند و بسیاری از مشکلات را حل کند.
وی همچنین افزود: ما باید به توانمندسازی عشایر توجه کنیم و دو موضوع مهم، یعنی مقصد گردشگری عشایر و بازار محصولات ارگانیک را پیگیری کنیم. همچنین نیاز به فرهنگ‌سازی در این زمینه احساس می‌شود.
شایان نادری، رئیس سازمان امور عشایر کشور نیز گفت: طبق قانون، بیش از 50 دستگاه مسئولیت‌های قانونی در این زمینه دارند و تکلیف هر یک از این دستگاه‌ها به‌وضوح مشخص شده است.
وی با اشاره به وظایف وزارت نیرو افزود: این وزارتخانه مکلف بود 220 هزار پنل خورشیدی تهیه و در اختیار جامعه عشایری قرار دهد، اما کمتر از 10 درصد از این هدف محقق شده است. این عدد برای استان کرمان بسیار ناچیز است و اگر دستگاه‌ها طبق قانون به جامعه عشایری عمل می‌کردند، بسیاری از مشکلات کنونی وجود نداشت.
نادری همچنین تأکید کرد: عشایر جامعه‌ای کم‌توقع هستند که در تمامی حوزه‌های سیاسی کشور پیش‌قدم بوده‌اند، اما دستگاه‌های اجرایی نتوانسته‌اند تکالیف خود را به این جامعه انجام دهند و این مسأله منجر به بروز مشکلاتی شده است.
وی در ادامه به چهار راهبرد اصلی سازمان امور عشایر در سال 1402 اشاره کرد و گفت: یکی از این راهبردها، تولید گوشت قرمز است که از پتانسیل‌های اصلی جامعه عشایری به شمار می‌آید. همچنین، توسعه گردشگری در حوزه عشایر، صنایع دستی و گیاهان دارویی از دیگر ظرفیت‌هایی هستند که متناسب با هر استان در دستور کار قرار گرفته‌اند.
نادری افزود: تسهیلات نیز به همین سمت هدایت شده و باید توجه داشته باشیم که زیست‌بوم عشایری حفظ شود و بر اساس آن پیش برویم.

در پایان جلسه‌ شورای عشایر استان کرمان با حضور دکتر نادری رییس سازمان امور عشایر ایران، دکتر فداکار استاندار کرمان و دکتر حسن زاده معاون اقتصادی استاندار با اهدا لوح تقدیر از زحمات رضا نیکزادی مدیرکل امور عشایرشمال استان کرمان تجلیل بعمل آمد.

دیدگاهتان را بنویسید