برنامه راهبردی ساماندهی عشایر درافق هزار و404 تدوین میشود
رئیس سازمان امور عشایر از تدوین برنامه ای راهبردی برای ساماندهی امور عشایر کشور در افق و چشم انداز 1404 خبر داد…
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، کرمعلی قندالی در جلسه شورای عشایری استان همدان همچنین از تهیه 47 هزار کیلومتر راه عشایری به صورت نقاط رقومی مشخص و اطلس راه های عشایری تا یکی دو سال آینده خبر داد .
وی همچنین عنوان کرد: از محل ماده ۱۸۰ به جامعه عشایری کم لطفی می شود چرا که جامعه عشایری دو درصد جمعیت ایران را تشکیل می دهند و باید به میزان همان دو درصد به عشایر سهم داده شود.
قندالی با بیان اینکه دو درصد سهم عشایر از ماده ۱۸۰ معادل ۱۲۰ میلیارد تومان است و با این مبلغ می توان مشکلات عشایر را حل کرد، افزود: تنها راه، توانمند کردن عشایر است چراکه اگر این مردم توانمند نشوند توقعات به اندازه ای بالا می رود که دیگر مسئولان نیز از عهده توقعات بر نمی آیند.
رئیس سازمان امور عشایر اظهار کرد: پیشنویس مصوبه اختصاص 180 میلیارد تومان تسهیلات به هیئت دولت تقدیم شده و قرار است این تسهیلات برای کمک به جامعه عشایری صرف شود که با تخصیص این رقم استان همدان را به طور ویژه لحاظ خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه گسستن پیوند بین شهر، روستا و عشایر سبب ایجاد بحران در کشور میشود، افزود: روال توسعه در هر جامعه ای جامعنگری بوده و بخشینگری به آن آسیب میزند که از این رو باید ایران را با تمام ایرانیان در نظر گرفت چرا که یکپارچگی سبب ایجاد تعاملات در کشور و موجب میشود تا به توسعه پایدار دست پیدا کنیم.
قندالی با اشاره به اینکه 200 تشکل عشایری در کشور وجود دارد، بیان کرد: تشکلهای عشایری از اهمیت بالایی برخوردار هستند و از اینرو در شورای عالی عشایر مصوب شد تا 50 میلیارد تومان کمک بلاعوض برای آنها در نظر گرفته شود که اگر در هیئت دولت تصویب شود بخش قابل توجهی از مشکلات عشایر برطرف میشود.
رئیس سازمان امور عشایر با تاکید بر اینکه تقویت تشکلهای عشایری در اولویت این سازمان قرار دارد، تصریح کرد: تقویت تشکلهای عشایری سبب میشود تا مشکلات موجود در زمینه صادرات، آموزش، خرید و فروش واسطهگری تولیدات عشایر برطرف شود چرا که مشکلات عشایر با واگذاری امور به خود آنها برطرف میشود.
وی با اعلام اینکه شورای عالی عشایر بر اساس مصوبهای در سال 1359 راهاندازی شد، توضییح داد: در ابتدای انقلاب که کشور با مسائل مختلف و متعددی درگیر بود، تصویب شورای عالی عشایری در دستور کار قرار گرفت و این موضوع نشان از اهمیت عشایر در نزد مسئولین داشت.
قندالی با بیان اینکه تصویب این شورا کار بزرگی بود، عنوان کرد: اما به اندازه عمر این مصوبه، به آن کمتوجهی و کملطفی شده است که البته در برخی استان ها و شهرها شورای عشایری جایگاه ویژهای دارد.
رئیس سازمان امور عشایر، بیان کرد: متاسفانه چند سالی به شورای عشایری توجه نشد اما در سال گذشته با برگزاری جلسه شورای عالی عشایر مصوبات خوبی در راستای حمایت از عشایر کشور انجام شد.
وی افزود: بر اساس مصوبات این شورا که در ۲۰ دی سال گذشته برگزار شد ارتقای سطح سواد، دانش و مهارت عشایر در دست انجام و پیگیری است و در بحث بهداشت و فرهنگ عشایر نیز طرح هایی در دست تدوین است تا این مباحث را در سطح ملی و کلان پیگیری کنیم.
قندالی با بیان اینکه باید جلسات شورای عشایری در استانها دوبار و در شهرستانها چهار بار در سال تشکیل شود، افزود: اگر از 60 درصد ظرفیت شوراهای عشایری و آییننامه ساماندهی عشایر استفاده شود بخش بسیاری از مشکلات عشایری رفع میشود.
رئیس سازمان امور عشایر در ادامه با اشاره به اینکه بحث محیط زیست و منابع طبیعی از مباحث مهم کشور است و شکی در آن نیست، تصریح کرد: ولی عشایر را نباید مجرم و مخرب منابع طبیعی دانست؛ اگر در کوچ عشایر تعجیل و تاخیر وجود دارد باید علت آن را بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه بهترین راهکار در عرصه حفاظت از منابع طبیعی و مراتع تعامل و سازگاری با عشایر است، افزود: در سال گذشته با 140 میلیارد تومان اعتبار، طرح زنجیره تولید و جدا کردن دام از گله برای پرورش اجرا شد که این طرح در حفظ مراتع طرح موثری بود.
قندالی با اشاره به اینکه عشایر بهترین ابزار برای سازمان امور عشایر و سازمان محیط زیست در زمینههای مختلف هستند، خاطرنشان کرد: امسال از آمار آتشسوزی در کشور کمترین تعداد به مناطق استقرار عشایر مربوط است چرا که عشایر از منابع طبیعی و مراتع خود به خوبی حفاظت میکنند.
رئیس سازمان امور عشایر در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه واگذاری ایلراههای عشایری بر اساس قانون مطلقا ممنوع است، گفت: متاسفانه شاهد هستیم که با سدسازی و راه سازی این ایلراهها از بین رفته و وقتی عشایر راهی برای حرکت نداشته باشند باید با خودرو تردد کنند تا به مقصد مورد نظر برسند.
وی با بیان اینکه نقشه راههای عشایری را به صورت رقومی در کل کشور در دست تدوین است، افزود: نقشه 47 هزار کیلومتر راه عشایری به صورت نقاط رقومی برداشته شده و به دنبال این هستیم اطلس راههای عشایری را تا یکی دو سال آینده تهیه کنیم.
قندالی درباره ساماندهی سرریز جمعیت عشایر نیز گفت: مطالعات و عملیات اجرایی ساماندهی و اسکان عشایر باید بر اساس ساز و کار مشخصی صورت گیرد؛ ابتدا باید ساز و کار مناسبی در راستای تجهیز منابع تولید و ایجاد اشتغال برای عشایر وجود داشته باشد تا بتوان آنها را اسکان داد در غیر این صورت شاهد توسعه و گسترش حاشیهنشینی در شهرها خواهیم بود.
رئیس سازمان امور عشایر همچنین از اقدامات صورت گرفته برای صادرات دام های عشایر خبر داد و اضافه کرد: از سال گذشته صادرات دام سبک آغاز شده و موفق شدیم یک میلیون و 400 هزار راس دام از کشور صادر کنیم که در طول تاریخ انقلاب بینظیر بوده است.
وی افزود: یکی دیگر از اقداماتی که برای عشایر صورت گرفته، این است که دامهای آنها در میادین میوه و ترهبار توسط تشکلهای عشایری مورد عرضه قرار میگیرد تا عشایر به سود واقعی خود دست پیدا میکنند و امیدواریم در استان همدان نیز شاهد اجرای این مسئله باشیم.
قندالی افزود: اکنون عشایر دام زنده را کیلویی 9 هزار تومان عرضه میکنند و این در حالی است که در چرخه خرید دام تا رسیدن گوشت به بازار، سود حاصله از آن دلالان میشود.
رئیس سازمان امور عشایر با اعلام اینکه بیمه عشایر و دام های آنها از اهمیت بالایی برخوردار است و در حال حاضر در کشور 22 درصد خانوارهای عشایری بیمه هستند، گفت: وضعیت خدمات بیمه دام و عشایر در استان همدان مناسب است و موضوع بیمه دام و بیمه اجتماعی عشایر ملاک ما برای ارزیابی مدیران استانی است.
وی با اشاره به اینکه تا کنون فقط 23 درصد جمعیت عشایر کشور بیمه شده اند، افزود: اگر 1300 خانوار عشایری استان همدان بیمه شده باشند، این استان در کشور رتبه نخست را در این خصوص دارد.